Ergonomia to nauka, która zajmuje się organizacją pracy w przestrzeni, która nas otacza. To tworzenie przyjaznego człowiekowi środowiska, w którym przebywa i pracuje. Warto więc wprowadzić kilka zasad ergonomii do naszej kuchni!
Zasady ergonomii
Stosowanie zasad ergonomii w kuchni potrafi skrócić czas przygotowywania posiłków o 60% i czas poświęcony na gotowanie o 28%. Codzienne przyrządzanie posiłków to powtarzanie wielu czynności. Począwszy od wypakowania zakupów i wkładania ich do lodówki oraz szafek. Gdy są nam potrzebne , wyjmujemy je, myjemy, kroimy, wrzucamy do garnków, ustawiamy na płycie grzewczej lub wkładamy do piekarnika.
Taka kolejność wykonywanych czynności stała się podstawą do stworzenia zasady urządzania wygodnej kuchni. Zgodnie z zasadami ergonomii prace powinny ułożyć sie w tzw trójkąt roboczy, a największe sprzęty, czyli lodówka, kuchenka i zlewozmywak powinny tworzyć wierzchołki tego trójkąta.
W kuchni wyodrębniamy 5 stref:
1 – zapasy (lodówka, produkty)
2 – przechowywanie (naczynia, szklanki, sztućce)
3 – zmywanie (zlewozmywak, zmywarka, kosz na śmieci)
4 – przygotowywanie (blat roboczy, deski do krojenia, miski, mikser, przyprawy)
5 – gotowanie (płyta grzewcza, piekarnik, mikrofalówka, garnki)
Ergonomia uczy nas aby strefy umieścić w powyższej kolejności , zgodnie z ruchem wskazówek zegara (dla osoby leworęcznej odwrotnie).
Ponieważ wszystko zaczyna się od produktów, pierwsza przy drzwiach powinna stać lodówka oraz szafka do przechowywania produktów. Obok lodówki przyda się miejsce do wykładania zakupów i blat do czyszczenia i krojenia wyjętych z lodówki produktów.
Bezpośrednio przy nim powinien znajdować się zlewozmywak, gdzie możemy wszystko umyć. Pod zlewem wygodnie jest umieścić kosz na śmieci, ponieważ tu będzie sie gromadzić najwięcej odpadków.
Teraz potrzebny nam blat roboczy. Ponieważ to nasze główne miejsce pracy, blat nie powinien mieć mniej niż 80cm szerokości.
W tej części powinniśmy też znaleźć miejsce na przyprawy.
W następnej kolejności stawiamy płytę grzewczą, a nad nią okap, dzięki któremu zapachy nie przenikną do reszty mieszkania.
Całość zabudowy powinien kończyć blat lub stolik na którym odstawimy gotowe dania.