Projektowanie mebli kuchennych – określenie potrzeb inwestora

Opublikowane przez admin w dniu

Projektowanie mebli kuchennych

Określenie potrzeb inwestora.

Projektowanie zabudowy kuchennej należy rozpocząć od określenia potrzeb osób, które będą z niej korzystały oraz budżetu przewidzianego na meble i sprzęty AGD.

Oczywistą sprawą jest, że inne potrzeby będzie miała rodzina z małymi dziećmi, inne para bez dzieci, a inne osoba samotna.

Mieszkaniec wsi czy przedmieścia, gdzie zakupy w sklepie spożywczym to zaplanowana wyprawa, musi inaczej planować zapasy i mieć miejsce na ich przechowywanie. Inaczej zakupy będzie planowała osoba mająca sklepik osiedlowy pod nosem, a supermarket pięć minut od domu.

Należy zwrócić uwagę na to czy mieszkańcy gotują w domu, czy raczej stołują się „na mieście”. Od tego zależało będzie jakiego sprzętu AGD będą używać.

Czy wydają przyjęcia na większą liczbę gości, ile mają garnków, talerzy, kubeczków oraz jaki drobny sprzęt AGD będzie musiał znaleźć miejsce w szafkach (miksery, blendery itd.)?

Sprawa ekologii – czy jest ważna dla inwestorów? Czy będą używali rozdrabniacza odpadów, czy będą segregować śmieci? Co za tym idzie należy przewidzieć miejsce na rozdrabniacz w szafce pod zlewozmywakiem oraz ilość pojemników na odpady.

Czy z zabudowy kuchennej będą korzystały osoby niepełnosprawne (tu szczególnie ważne jest dopasowanie mebli np. do wózka inwalidzkiego, odpowiednio większe przestrzenie między szafkami, podjazd pod zlewozmywak, windy w górnych szafkach, w dolnych szafkach szuflady,  kosze cargo itd.)

Im więcej pytań zadamy inwestorowi tym lepiej dopasujemy kuchnię do potrzeb jego i reszty domowników.

Nie należy zapominać o ludziach, którzy przygotowują mieszkanie pod wynajem. Wtedy projekt kuchni musi być uniwersalny, niekoniecznie zgodny z gustem inwestora. To zadaniem projektanta jest przekonać właściciela mieszkania, że ładna i funkcjonalna kuchnia oraz łazienka to najważniejsze elementy mieszania pod wynajem. Muszą więc być zabudowane tak, aby większość potencjalnych wynajmujących dobrze się tam poczuło.

O co należy spytać inwestora:

  1. Ile osób i w jakim wieku będzie korzystało z kuchni?
  2. Kto najczęściej przygotowuje posiłki?
  3. Wzrost domowników (dopasowanie wysokości blatów do osoby, która najczęściej przygotowuje posiłki, lub zróżnicowanie wysokości blatów kuchennych do kilku osób)
  4. Jaki sprzęt AGD będzie funkcjonował w kuchni?
  • lodówka – wolnostojąca czy pod zabudowę?
  • piekarnik pod zabudowę czy kuchnia wolnostojąca?
  • jeśli piekarnik pod zabudowę, to czy płyta indukcyjna, elektryczna czy gazowa?
  • kuchenka mikrofalowa pod zabudowę czy wolnostojąca?
  • kawiarka pod zabudowę czy wolnostojąca?
  • zmywarka wolnostojąca czy pod zabudowę (jeśli pod zabudowę to czy panel będzie widoczny czy nie), jaka szerokość zmywarki 45cm czy 60cm (czy inna np. kompaktowa)?
  • okap czy wolnowiszący, ozdobny, czy schowany w dnie szafki, czy inny np. typu slim, a może zintegrowany z blatem, czy płyta indukcyjna z wbudowanym pochłaniaczem?
  • zlewozmywak nakładany na blat czy podwieszany; jedno, półtora czy dwukomorowy, z ociekaczem czy bez?
  • bateria kuchenna z wyciąganą wylewką czy nie?
  • dozownik płynu lub mydła, czy oba?
  • czy jakieś inne sprzęty do zabudowy, szuflada grzewcza, urządzenie do gotowania na parze itd.
  1. W jakim stylu chcą mieć urządzoną kuchnię?
  • kolorystyka
  • fronty (materiał, frezowanie, obrzeże)
  • blaty
  • inne elementy zabudowy np. panele ścienne
  • gzymsy
  • cokoły czy nóżki ozdobne?

Budżet na meble kuchenne i sprzęt AGD.

czyli – marzenie inwestora musi być spełnione, jednym będzie zależało na wygodzie innym na urodzie 🙂

Bardzo ważne jest określenie budżetu przeznaczonego na meble, blaty i sprzęt AGD.

Nie ma sensu projektowanie mebli z bardzo przydatnymi, ale drogimi rozwiązaniami, jeśli budżet na kuchnię jest bardzo niski. I odwrotnie, jeśli wiemy, że budżet “wytrzyma”, to nie bójmy się proponować nowych technologii, które ułatwiają pracę w kuchni. Często klienci widząc jak bardzo można usprawnić funkcjonalność mebli po prostu zwiększają budżet. Dlatego nie należy bać się proponowania rozwiązań niesztampowych, innych, choć droższych. Ostateczną decyzję podejmie inwestor.

Zakładając, że mamy zbyt mało pieniędzy przeznaczonych na meble kuchenne należy się zastanowić co jest absolutnym priorytetem i na czym najbardziej zależy inwestorowi. Kolejno dokładamy inne udogodnienia – jeśli starczy środków będą, jeśli nie, trudno, musimy zrezygnować. Jednym będzie zależało na wygodzie innym na urodzie. Najważniejsze marzenie inwestora musi być spełnione.

Oczywiście najbardziej komfortowa sytuacja jest wtedy kiedy klient nie ma górnej granicy budżetu, ale to raczej się nie zdarza.

Rozmowy o pieniądzach to nie są łatwe rozmowy, ponieważ często klienci myślą, że jeśli określą budżet zbyt wysoko, to projektant-sprzedawca „wciśnie” im bubel za wielkie pieniądze. Jeśli mamy tego typu klienta warto zrobić dwie wersje projektu z dwoma wycenami. Inwestor czuje się wtedy zdecydowanie bezpieczniej i łatwiej będzie mu Tobie zaufać. Warto też wskazać najdroższe elementy projektu i dać klientowi wybór.  Np. blaty laminowane to koszt taki, a blaty kwarcowe to sporo wyższy. Szafka gospodarcza z półkami, a szafka z koszem cargo.

W takim wypadku inwestorowi łatwiej podjąć decyzję, nie rezygnując z Twoich usług. W ten sposób nie tracisz klienta i zyskujesz jego zaufanie.

Podsumowując wsłuchujmy się w potrzeby klientów, dajmy im się wygadać, naprowadzajmy, podpowiadajmy dobre rozwiązania bez narzucania jedynie słusznego zdania. Twórzmy zabudowę razem z naszymi klientami. Oni często mają fajne pomysły, czasem nierealne, czasem błądzą, ale to oni znają swoje potrzeby najlepiej. To właśnie dlatego potrzebują projektanta profesjonalisty, żeby przeprowadził ich przez gąszcz ofert, rozwiązań i wspólnie z inwestorem stworzył meble dopasowane na wymiar.